TDT 2019 Guatemala


www.tdt.facebook.com

2019-06-01

Efter de inledande aktiviteterna på MayaPedal vintern 2018 börjar vissa delar i planerna att starta en mer organiserad utbildning i svets- och verkstadsteknik ta form. Hur det slutligen kommer att se ut vad gäller organisation och omfattning är fortfarande inte helt fastlagt men bygget av en ny verkstad är i full gång och planeringen för de kommande utbildningarna påbörjad.

TDT -Taller de Tarzan- är verkstadens projektnamn efter initiativtagarens alter ego. Om namnet står sig framöver återstår att se.

TDT, som ligger strax intill MayaPedal, planeras bli en funktionell verkstad med kapacitet för såväl utbildning som för viss produktion. Den senare avsedd som intäktskälla för att täcka utbildningskostnaderna. Detta då utbildningen huvudsakligen kommer att inriktas mot elever med mycket små, eller inga, möjligheter att själva betala något.

Efter att ha slutfört den lite segdragna processen att köpa tomtmarken startade själva bygget i mitten av mars. Lupe och hans gäng började med att rensa tomten från växtlighet och matjord.

Därpå följde arbetet att gräva 'sanchas' dvs 60 centimeter breda och i genomsnitt 1,5 meter djupa diken för gjutning av armerade sulor för pelare och väggar.

När man nått upp till marknivå var det dags för första 'solera', dvs att återigen knyta ihop allt med en vertikal, armerad, gjutning.

Därefter fem varv cementblock, fönsteröppningar samt 'solera' nummer två och slutligen sista metern med cementblock.

Allt arbete utförs manuellt med korp, flathacka och skyffel. Betongen blandas på marken och transporteras till formarna i stora plasthinkar som man bär på axeln.

Arbetsstyrkans storlek varierar beroende på det aktuella behovet. Normalt arbetar kärntruppen på 4-5 personer men när det är dags för gjutning eller man av annan anledning behöver forcera framåtskridandet kan antalet vara det dubbla.

Nu, efter två och en halv månads hårt arbete, är det dags att avsluta första byggetappen att färdigställa väggarna, och förbereda för nästa, gjutning av takterrassen.2019-06-17

Efter ytterligare tre veckors hårt arbete är det dags att gjuta taket över verkstaden, tillika terrassgolvet för andra våningen.

Kilometervis med armeringsjärn i olika tjocklekar, hundratals formbrädor och flera hundra stålstöttor skapar tillsammans med enorma mängder ståltråd det nätverk som tillsammans med betongen ska bildar en stark och väl fungerande terrass, som även är motståndskraftig mot de återkommande jordskalven.

Med enkla medel byggs formar för balkar och tak. Skarvarna mellan de väl använda, hyrda formbrädorna, täcks med metallfolie eller tidningspapper. Grova armeringsjärn för takbalkarna binds ihop med klenare järn. Takarmeringen bildar ett rutnät av 3/8" armeringsjärn i två plan. Glasblock och takklammer för elledningarna i verkstaden fästs i armeringen. Och överallt....ståltråd, ståltråd, ståltråd....

Dagen för gjutningen är alla på plats klockan fyra på morgonen. Den första bilen med utrustning och pump från Mixto Listo kommer strax därefter och en stund efter klockan fem kommer den första bilen med betong. 10-15 personer äntrar terrassen och efter ytterligare 4 bilar med gjutning och cirka två timmar är allt klart.

Återstår att gjuta en låg sarg runt hela plattan och invänta tankbilen som kommer med 40 tunnor vatten som pumpas upp och bildar ett tre centimeter djupt vattenskikt.

Vattnet ska fyllas på under två veckor. Då detta är i stort sett det enda som behöver göras innebär detta att det nu blir ett väl förtjänat avbrott för vila för de flesta.

Därefter ska stålstöttor och formbrädor tas bort från golvdelen och efter ytterligare en vecka friläggs balkarna och det är dags att fortsätta bygget av plan 2.