Antigua Guatemala

2016-01-16

Tillbaka i Antigua för en tids återhämtning. Volcan Fuego har dock inte återhämtat sig sedan sist, tvärtom. Aktiviteten är högst påtaglig med ett fantastiskt sceneri, som skiftar med tiden på dygnet.2015-11-05 - 2015-11-20

Antigua ligger på 1 530 möh i bergen utanför La Ciudad de Guatemala och grundades 1543 som huvudstad i det dåtida koloniala spanska centralamerika.

Staden raserades i en jordbävning 1773 och förlorade därmed sin status som huvudstad, vilken övergick till La Ciudad de Guatemala, som fortfarande är landets huvudstad

Antigua återuppbyggdes så småningom och är idag utnämnt både till nationalmonument för Guatemala samt till ett av Unesco's världsarv. Detta på grund av stadens bestånd av mer eller mindre väl bevarade koloniala kyrkor och kloster samt officiella byggnader, omringade av gator belagda med natursten.

Staden är också välkänd för sina skolor i spanska och många kommer hit från olika delar av världen för att förkovra sig.

Trots närvaron av de utländska studeranden präglas större delen av staden och de omgivande samhällena av den lokala befolkningen med dess egna aktiviteter.

Antigua omges av tre vulkaner av vilka en, El Fuego, är aktiv. Vid klart väder ser man hur den med jämna mellanrum stöter ut sin rökpelare mot himlen.

På de branta sluttningarna på de tre vulkanerna, och på de omgivande bergen, ligger små odlingar, som brukas av människorna i byarna och i de mindre städerna runtomkring Antigua. Man odlar här bland annat kaffe och majs men även bönor och andra grödor.

Befolkningen i dessa samhällen är alla av Maya-ursprung och samtliga kvinnor här bär sina vackra, traditionella kläder.

Guatemalas befolkning består idag till 80% av ursprungsbefolkning. Dessa är uppdelade i 22 olika stammar med Maya-ursprung och landet har nu, enligt en överenskommelse efter inbördeskriget mellan den socialistiska guerillan och den USA-stödda militärdikataturen 1996, 22 officiella språk vid sidan om spanskan.

Gatubilden i de omgivande samhällena, men även i stora delar av Antigua, domineras i stort av Maya-kvinnorna och deras aktiviteter. Här pågår allt från försäljning av kläder, hantverk och frukt till 'på gatanlagad' mat samt hittar man här, inte att förglömma, tortilla-bagerskorna.

Varsom det finns en ledig plats ser man den gasuppvärmda plåten och bagerskan, som knådar tortilla-degen av majsmjöl och gräddar den på plåten. Förutom vanliga tortillas kan man få tortillas fyllda med ost, med kött eller med kyckling. Och de är alltid färska, lagas på beställning a la carte!

Trots korruption på alla nivåer och trots blodiga aktiviteter utförda av gängmaffian är los guatemaltecos ett gladlynt och trevligt folk. Bemötandet är oftast vänligt och personligt och leendena och skratten är inte långt borta.

Korruptionen genomsyrar samhället och effekterna märks tydligt även i Antigua. Allmänna medel försvinner till olika privata konton, i Guatemala eller utomlands, med resultat att den statliga och kommunala verksamheten saknar pengar.

De allmänna sjukhusen här i Antigua saknar läkemedel och utrustning och de anställda har ibland inte fått sin lön på fyra månader. Brandmän och ambulanspersonal står varje söndag på gatan med insamlingsbössor och tigger pengar till sin verksamhet.

Väldigt mycket av den sociala verksamheten är beroende av frivilliga insatser från enskilda eller organisationer.

Och Antiguas borgmästere sitter i fängelse för förskingring av allmänna medel sedan flera år tillbaka.

Transportmedlet mellan Antigua och de omgivande samhällena, såväl som till de mer avlägsna platserna längre upp i bergen, utgörs av gamla utrangerade nordamerikanska skolbussar. I en strid ström dundrar de nedför gatorna i stadens utkant på sin väg till eller från bussterminalen. Denna är utgörs av en stor grusplan med mängder av bussar till de olika destinationerna.

Tidtabellen är alltid 'nu' eftersom man aldrig behöver vänta. Det är alltid någon buss på väg och om man inte hunnit gå till bussterminalen så går det bra att stoppa vilken buss som helst, var som helst på gatan, och kliva på.

Resan är alltid billig, kostar motsvarande några enstaka svenska kronor. Processen är alltid densamma, först fylls bussen till bristningsgränsen, ofta får man klämma in sig både tre och fyra personer på ett dubbelsäte. Sedan tränger sig busskillen vant bakåt i bussen för att ta upp betalningen.

Tyvärr är busschaufförerna här utsatta för utpressning av maffian och tvingas betala en månatlig premie för sin säkerhet. I de fall man inte lyckats skaka fram pengarna har det gått mycket illa.

Pastores, som ligger 5 km utanför Antigua, är välkänt för sina läderboots. 80% av stadens befolkning är sysselsatt med tillverkning och försäljning av handgjorda botas. Hit kommer boskapsskötare och andra guatemaltecos från hela landet för att fynda. Samt någon Sueco!

Hittills är den sammanfattande bilden av Antigua en vacker stad i fantastiska omgivningar uppe bergen. Med vackra och vänliga människor, tyvärr dock omgivna av ett frustrerande samhälle.

Nästa anhalt blir Itzapa, ytterligare någon timme med buss uppåt bergen. Planen är att lära känna ett av många enskilda initiativ för att göra livet drägligare för befolkningen här, MayaPedal.