MayaPedal 2016 Guatemala


www.mayapedalguatemala.blogspot.com

2016-02-07 - 2016-02-29

Återigen till Itzapa och MayaPedal för en andra arbetsomgång med bicimachinas.

I pipeline ligger två bicilicuadores dvs pedaldriven mixer, en bicibomba - pedaldriven pump, två bicimolinos Nixtamal - stora pedaldrivna kvarnar för bland annat majs, samt fyra bicigeneradores - pedaldrivna batteriladdningsmaskiner som producerar 110 volt växelström.

Bland kunderna återfinns bland annat Asociación La Esperanza Guatemala, en fristående organisation, som arbetar med barn och ungdomar i huvudstadens fattiga ytterområden.

Bicimolino Nixtamal och Bicilicuadora kommer här till användning vid tillagning av måltider till de cirka 300 barn och ungdomar, som dagligen äter sin frukost och middag här. Esperanza bedriver också skolundervisning i basämnena för dessa.

Bicibomba hämtas av Jorge och Sharon, som bor på landet och saknar elektricitet och Bicimolinos Nixtamal samt Bicigeneradores levereras till Adiso.

Adiso är en fristående organisation som tillsammans med den lokala befolkningen ansvarar för ett unikt naturområde runtomkring kratersjön vid Volcan Ipala vid gränsen till Honduras. Maskinerna kommer i sin tur att skänkas till befolkningen i byarna runtomkring vulkanen.

Efter drygt två veckor med långa och intensiva arbetsdagar är samtliga maskiner tillverkade och levererade och arbetslaget kan slå av lite på takten och hämta andan inför nästkommande projekt.


Mer om Itzapa och MayaPedal.