Itzapa omnejd Guatemala

2015-12-05

Ut från Itzapa slingrar små vägar brant uppför de omgivande bergen till de idylliskt placerade små byarna med sin vidunderliga utsikt ner i dalarna och bort mot de mer avlägsna bergen.

Från byn Chimachoy, som ligger på drygt 2000 meter över havet och cirka 10 km från Itzapa, kan man molnfria dagar se ända till Volcan de Fuego vid Antigua.

På vandringen till Chimachoy passerar man Xeperqui med 400 invånare och den lite större byn Panimaguio med cirka 1000 invånare. I Panimaguio finns både kyrka och skola.

Husen i dessa byar ligger glest utspridda på sluttningarna, omgivna av sina odlingar. De är enkelt byggda av cementblock och man har elektricitet och rinnanden vatten. Ofta ser man dock röken från vedeldning stiga upp från husen och förmodligen används ved både till matlagning och tvätt.

Storleken på kålhuvuden, brocolli, bönor mm vittnar om att odlingsförutsättningarna är mycket goda. All odling sker manuellt med den typiska flathackan.

Transporter sker uteslutande med häst och man möter ständigt klövjelastade hästar, som kämpar på med sin last av ved, grönfoder och annat. Ibland kommer de i hela karavaner om 5 - 6 lastade hästar och med en ryttare till häst längst bak.

Enstaka kreatur betar på sluttningarna och intill husen håller man höns och getter.

Människorna här är ständigt sysselsatta med sina sysslor. Man hackar i sina odlingar, man skördar, man samlar ved och man transporterar.

Och man tittar storögt upp när en ljushyllt svensk kommer stånkandes uppför berget. Något som förmodligen inte sker varje dag.

Men när överraskningen lagt sig hälsar man leende och utbyter gärna några ord.