Bogotá Colombia

2014-01-20, måndag.

På cirka 2 800 möh, på bergsryggen Oriente i östra Anderna, ligger Bogotá med sina 7 500 000 invånare. Staden är uppdelad i Norte, Centro och Sur och är relativt lätt att orientera sig i.

Den centrala delen har mer av gammal, typiskt sydamerikansk bebyggelse, med marknadsplatser, affärsområden och trånga tvärgator. Gatuförsäljare som sitter på trottoarerna med sin hantverk utbredda på filtar. Täta folksamlingar och försäljare som med enkla högtalarsystem försöker överösta varandra.

Här finns också ett enormt industriområde med världens mer kända industrier representerade. Vidare finns här La Candelaria, Bogotás 'Gamla stan', samt ett litet antal skyskrapor med vacker effektbelysning på natten. Samt stadens internationella flygplats, El Dorado.

När man åker genom den norra delen av Bogotá får man ett helt annat intryck. Här ser staden ut som vilken nybyggd västerländsk stad som helst med breda gator, lummiga parker och alléer samt i stort sett enbart relativt nybyggda, 4 till 10 våningar höga, affärs-, kontors- och bostadshus, klädda med snyggt rödbrunt fasadtegel. Man får intrycket att staden helt nyligen expanderat rejält norrut.

Staden ger ett ganska lugnt intryck och trafiken flyter på ganska smärtfritt även om man som fotgängare får erfara att man inte är prioriterad samt att bilarna håller mycket hög hastighet.

Bogotás transportsystem kallas för Transmileno och är baserat på bussar i olika kategorier och storlekar. De stora, röda bussarna täcker hela staden och kör i egna filer och ibland även på helt egna gator.

Vissa dagar, som till exempel nu i lördags och söndags, stängs helt sonika vissa gator av för motorfordonstrafik och används istället av cyklister och flanörer.

La Candelaria är Bogotás 'Gamla stan'. Stadsdelen består av restaurerad äldre bebyggelse som klättar brant uppför de västra bergssidorna. Här finns små hotell, restauranger, caféer, konstateljéer, muséer, små torg mm. Samt universitet och ett stort bibliotek.

La Candelaria avgränsas i väster av Plaza Bolivar, ett enormt stort och sluttande stenlagt torg som avgränsas av fula kolonialbyggnader och som ockuperats av tusentals duvor.

Torget är platsen för olika politiska aktiviterer, ibland i form av riktiga tältläger, där aktivister etablerat sig och på olika sätt agerar för sina ståndpunkter.

Men här finns också musik på gatan, alpaca-ridning för de små samt gott om små försäljningsstånd. Kunde inte låta bli att testa en Colombiansk hamburgare där. Den var annorlunda.


Även på andra platser i staden kan man se aktivister som fredligt pläderar för sin sak med stark udd mot det etablerade systemet. Det märks att detta är ett samhälle med spänningar.

Bogotás centrala och södra distrikt anses vara en plats där man som turist inte bör befinna sig. Dock tog jag på söndagen en lång promenad tvärs igenom denna del. Gick mellan La Candelaria och La Terminal för att köpa bussbiljett, en promenad på sammanlgt mer än 15 km. Det var lugnt.

Många turister dras till La Candelaria, där finns de gängse attraktionerna typ Museo de Oro mm. Det är svårt att få bra och billigt boende om man inte bokat långt i förväg och efter några dagar här är man, i alla fall för tillfället, ganska nöjd.


Så idag åker jag norrut i Anderna för att utforska lite lugnare trakter runt Villa de Leyva.





2014-03-03, måndag. Tillbaka till Bogotá.

Efter några veckor norröver och därefter på Los Llanos återvänder jag för några dagar till Bogotá.

Bussresan från Puerto Lopéz till Bogotá tog cirka 6 timmar.

Först över ett helt plant savannlandskap till Villavicencio för att att därefter i krypfart slingra sig uppför de stupbranta, och enormt vackra, sluttningarna på Andernas östra sida. Totalt avverkades cirka 180 km och genomsnittshastigheten var alltså 30 km/h.

Från Villavicencio kommer man in i Bogotá söderifrån. Den södra delen av Bogotá är helt olik den norra. I söder saknas de nya, moderna byggnaderna och de vackra, gröna parkerna.

Istället ser man här spartanskt byggda, och tätt ihopträngda, tegelblockshus klättrandes uppför bergssidorna och ner mot de centrala delarna av staden, endast omgivna av livligt trafikerade gator.





2014-03-04, tisdag. Museo del Oro.

Museo del Oro i Bogotá, som grundades 1939, är världens främsta guldmuseum.

Totalt finns här fyra våningar med olika avdelningar som beskriver guldets historia med fokus på Colombia i tiden före de spanska conquistadorernas ankomst.

Utvinning av guld och tillverkning av guldföremål för olika ändamål hade en lång tradition i nordvästra Sydamerika. De äldsta guldföremålen dateras till 2 500 år före Kristus.

Här fanns hamrade och gjutna guldföremål för olika tillfällen och för olika samhällsfunktioner.

Här fanns väl organiserade samhällen och städer och de olika samhällsskikten hade sina speciella prydnader och smycken i guld. Enligt samtida spanska källor så fattades inget guld hos någon invånare, tvärtom så bar alla på rikligt med guldsmycken.

Här tillverkades guldmasker för avlidna och guldverktyg för shamanernas verksamhet.

Guldföremålen beskrev också människornas världsbild samt deras religiösa ceremonier.

Det var alltså ett mycket rikt land som de spanska erövrarna kom till. Och förstörde, satte eld på städer, samhällen och heliga byggnader, stal guldet, smälte ned det och fraktade det till Spanien samt förslavade befolkningen.