Cuba 2017


Cuba december 2017 - januari 2018

Efter 15 år åter tillbaka till Cuba, denna gången enbart till den nordvästra delen; Havanna, Matanzas, Vinales med flera.

En del förändrat men samtidigt mycket kvar. Nytt är mängden av privata casas particulares med rum till uthyrning liksom mängden av små billiga matställen.

Kvar finns de gamla nordamerikanska bilarna i mängder, de flesta av dem i taxitrafik, nu till synes än mer välhållna än tidigare, fast många med moderna dieselmotorer.

Kvar är också den allestädes närvarande kubanska musiken och dansen samt den cubanska glada, vänliga och livsbejakande mentaliteten.
Havanna 2017
Pulsen i Centro Habana med dess trånga gator mellan de omålade fasaderna på de dåligt underhållna kolonialhusen.

Människor i ständig rörelse mellan bilar och bicitaxis, enstaka lokala marknadsplatser för försäljning av jordbruksprodukter, små välbesökta cafeterías med utbud av färdigmat konkurrerar med lika små pizzerior. Vid bägge gäller i första hand servering genom luckan mot gatan.

Habana Vieja för turisterna. Här är kolonialhusen renoverade och målade, restaurangerna många och dyra och den kubanska pulsen från Centro de Habana utbytt mot lojt strosande turister.

I utkanterna av staden tar grönskan alltmer överhanden och det urbana övergår till en mix av stad och landsbygd där bostadsområden samsas med stora grönområden, vilka ofta används för odling.

Över hela staden parker, små och stora, väl i ordning. Här finns ofta wifi hot spots och bänkar och andra sittplatser är ständigt fyllda med surfande kubaner, som kommer hit för att koppla upp sina mobiler mot internet.

Och överallt de gamla nordamerikanska bilarna i taxitrafik. Nu än mer i ordinggjorda och uppsnyggade än för 15 år sedan. Fast en hel del av dem har nu moderna dieselmotorer.Havanna - Matanzas

Fotvandring mellan Havanna och Matanzas bjuder på ett omväxlande sceneri och, som väl är, även möjlighet till en och annan tur med buss eller taxi colectivo.

Först förbi Playas del Este med sina vita sandstränder mot det gröna karibiska havet och med en del spår kvar av orkanen Irmas framfart.

Därefter längs med autostradan Via Blanca, också den nu vid havet och med de gröna odlingsfälten åt söder.

Trafiken är lugn på den fyrfiliga vägen och består till största delen av gamla amerikanare, som värdigt kommer gungande.

Plötsligt dyker den första oljepumpen upp, några tiotals meter från havsstranden, som här är stenig ocg bergig. Den första pumpen följs strax av fler, oljeledningar följer parallellt med vägen och efter ett tag går vandringen mellan depåer och ett oljeeldat kraftverk på andra sidan av vägen.

En optimal logistisk lösning. Transportvägen för oljan kan inte bli kortare. Samtidigt använder man havsvattnet i processen.

Oljefältet längs havet slutar vid San José del Norte, där man även kan hitta destilleriet för Havanna Club.

San José är en tyst och välordnad, medelstor stad där de som arbetar på oljefältet, eller destilleriet, har sina hem. Turister göre sig icke besvär, här finns varken hotell eller privata Casas particulares.

Det finns det däremot ytterligare några kilometer österut vid de paradislika små sandstränderna vi Jibacoa.

Matanzas

Staden, som ligger en timmes bussfärd söder om turistgettot Varadero, är till skillnad från sin grannstad helt oturistisk.

Desto mer är Matanzas en ganska vanlig, lite större, cubansk stad uppdelad i den ursprungliga, äldre delen och den nyare Pueblo Nuevo, placerade på varsin sida av Rio San Juans utlopp i Karibiska havet.

Matanzas är en ren och välordnad stad med ett flertal väl fungerande wifi hot spots.

Här finns breda avenyer och trånga gränder, Parque Libertad och andra gröna fläckar, strandpromenader och monument.

I den äldre delen dominerar gamla kolonialbyggnader medan lågbyggda villor och enstaka högre hyreshus återfinns i Pueblo Nuevo.

Och i stadens utkant, högst upp på en av kullarna, tronar Iglesia de Monserrate, varifrån man har en milsvid utsikt över staden och vidare ut över havet.

Här finns också gott om små caféer, pizzerior och restauranger där man för några få cubanska pesos kan äta sig mätt, ofta ståendes vid disken.

Staden är rumbans cubanska födelseort, där den återskapades av afrikanska slavar på 1800-talet, och alltjämt dess centrum.

Nedför huvudgatan förbi Parque Libertad rullar de gamla caros antiguos i en strid ström och utåt eftermiddagen fylls alla wifi hot spots av surfande cubaner, på Parque Libertad tillsammans med försäljare av popcorn och lekande barn.
Varadero

En timme med buss åt nordost från Matanzas ut på halvön Hicacos ligger tursistresorten Varadero.

Med sina 60 hotell är detta Cubas största resort och en av landets största inkomstkällor.

Men den drygt 20 km långa sandstranden sträcker sig bortom de yttersta hotellen och tar man bussen till vägs ände, dvs så långt ut på halvön man kan komma så finner man även här platser där man kan ha stranden och havet i stort sett för sig själv.Vinales

Långt österut, nere i dalen Valle de Vinales, ligger staden Vinales vackert inramad av tobaksfält innanför branta kalkstensklippor.

Här erbjuds naturupplevelser med guide, till häst eller till cykel. Alternativet att vandra på egen hand står sig dock även här. Och omgivningarna erbjuder rika vandringsmöjligheter.

Även om tobaksplantorna dominerar fälten så odlar man här det mesta som behövs i matväg. Arbetet görs för hand eller med hjälp av oxar.

Parque Nacional Vinales med sin barrskog finns på gångavstånd liksom den större sjön La Presa del Salto, varifrån stadens dricksvatten tas.

I centrum bjuds varje kväll på live latinsk musik på olika restauranger och på dansstället Polo Montanez dessutom på högklassiga dansuppträden.

Lördag kväll stängs huvudgatan vid Plaza av för trafik och hela centrum förvandlas till ett stort utomhusdisco där hundratals människor dansar på gatstenen.

Och när det är dags för vila i Vinales intas de berömda gungstolarna av trä, som finns på terrasserna till varje hus över hela staden.
Cayo Jutías ödestrand 65 km norr om Vinales